Aktuális restaurátori problémák kutatása a műemlékvédelem és műtárgyvédelem területén

Aktuális restaurátori problémák kutatása a műemlékvédelem és műtárgyvédelem területén

KUTATÁSVEZETŐ: Szemerey-Kiss Balázs

KUTATÓCSOPORT TAGJAI: Káldi Richárd, Vihart Anna, Kisapáti Ivett, Hering Zoltán, Agárdi Fanni

A pályázat során a kutatást két csoportra osztottuk. Az egyikben ismerelen összetételű habarcsokat vizsgálunk (K1), a másikban mi állítjuk össze a habarcsokat, tehát az összetételük ismert, s ebben az esetben azok időtállóságát vizsgáljuk (K2).

A K1 csoportban a XIX. század végén használt homlokzati díszítések alapanyagául szolgáló gipszeket elemzünk különböző elemanalitikai módszerekkel (XRF, XRD, FT-IR, stb.), illetve többféle mikroszkóp (sztereo, polarizációs) segítségével. Mikrokémiai tesztekkel kiegészítjük a nagyműszeres méréseket (vas- és karbonát tartalom kimutatással).
A vizsgálatokkal arra keressük a választ, hogy a kifejezetten kő hatású díszítő elemek minek köszönhetik a különleges – kőszerű – megjelenésüket és jó állapotukat (időálló tulajdonságukat).

casubi1-40x-IMG_1052
casubi1-40x-IMG_1053

A K2 csoportban olyan habarcsokat készítünk, melyek különböző kőzetek kiegészítéséhez használhatók – márvány, mészkő, vulkáni tufa. Mivel az összeállítás során a habarcsok összetétele ismert, ezért a különböző időállósági- és kőzetfizikai tulajdonságait elemezzük (vízfelvétel, kapillaritás, szerkezet, szilárdság, fagyállóság, stb.)

Az elkészített próbatesteket felgyorsított ciklusokkal terheljük és elemezzük a káros hatások eredményét. A cél ebben az esetben az, hogy a kiegészített kőzettel azonos, de legalább közel azonos tulajdonságú habarcsot állítsunk elő.

Fig_4__jav
savos_dombormu